10.10.2018 07:00

OVT = Organisaatioiden välinen tiedonsiirto

Suomessa OVT-käsite liitetään usein EDIFACT-sanomaformaattiin ja sen suomalaisiin ominaispiirteisiin. Muun muassa teollisuuden, kuljetusalan, kaupan ja tukkukaupan sanomista suurin on EDIFACT-standardin mukaisia.

Käsite kattaa laajan skaalan tapoja vaihtaa tietoja sähköisesti. Joillekin OVT-lasku saattaa tarkoittaa Finvoice-muotoista sähköistä verkkolaskua. Jollekin taas yritysten järjestelmien välistä, automaattista tietojen vaihtamista. Tästä esimerkkinä hinnastojen ja varastosaldojen päivitykset ja tilaukset ja niiden vahvistukset.

 

OVT:n toiminta

Yksinkertaistettuna

OVT:ssä kyse on yksinkertaisesti siitä, että tietoa täytyy saada siirrettyä tietojärjestelmästä toiseen. Katso tämä havainnollistava kuva:

 

OVT?

Näin helppoa se on yksinkertaistetusti selitettynä. Toki todellisuus ei ole näin yksinkertainen.

 

Tarkemmin selostettuna

Tietojen esitystapoja on todella paljon. Jokaisella järjestelmällä on omat esitystapansa tietojen ulos viennissä ja omat esitystavat sisään tuonnissa. Tästä johtuen OVT:ssä joudutaan lähes aina tekemään esitystapamuunnoksia. Esitystapamuunnoksiin tarvitaan omat ohjelmistot ja ohjelmointia, jotta tietojen esitystapa saadaan muutettua.

Esitystapamuunnoksia varten ei tarvitse hankia omia ohjelmia, henkilöstä ja koulutusta. Tämän kaiken voi hankkia palveluna. Näitä palveluita tarjoavat sanomanvälitys operaattorit, jotka ovat erikoistuneet tällaiseen toimintaan.

Oma osuutensa on tietojen siirto. Tietojen siirrossa on monia eri tapoja ja lyhenteitä näin ollen riittää. Tässä muutama esimerkki: SFTP, FTP, HTTPS, HTTP, AS2, VPN, WebService, Rest, jne. Jokaisessa tiedonsiirtotavassa on vielä erilaisia toteutustapoja ja käytäntöjä. Tietojen siirrossa käytettävään yhteystapaan vaikuttaa monesti kumppani, jolle/jolta tietoja siirretään. Paras ratkaisu on, jos tiedonsiirtotapa voidaan vakioida yhteen tapaan.

Tiedonsiirron voi myös hankkia palveluna sanomanvälitysoperaattorilta. Operaattorin kanssa sovitaan yksi vakioitu tiedonsiirtotapa. Operaattorin huoleksi jäävät kumppaneiden käyttämät erilaiset tiedonsiirtotavat ja käytännöt.

OVT:ssä tiedon esitystapoihin on kansainvälisiä standardeja. Tunnetuin ja käytetyin standardi on YK:n ylläpitämä EDIFACT-sanoma standardi. Vaikka standardeja on olemassa, niin harva järjestelmä tukee suoraan näitä standardeja. Tämä johtuu siitä, että standardit ovat laajoja ja niitä sovelletaan monella eri tavalla. Yleisimmin näitä standardeja käytetään sanomanvälitysoperaattoreiden välisessä sanomaliikenteessä.

 

EDI-sanomien kayttoonotto

Lisäapua yrityksellesi? Lataa opas EDI/OVT-sanomien käyttöönotosta. Millainen projekti on kyseessä?

 

 

 

Lataa opas: EDI-sanomien käyttöönotto

 

Olisiko aiemmista blogiteksteistämme myös apua?

 

Jätä yhteydenottopyyntö

 

 

Pasi Hangasluoma

Projektipäällikkö, jolta onnistuu EDI/OVT-projektit, myynti- ja ostolaskuprojektit ja lisäksi kaikenlaiset muut projektit. Työn kuvaan kuuluu myös sanomamuunnosten koodausta. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen kanssa puuhaillessa. Välillä ehtii harrastamaan kalastusta, moottoripyöräilyä ja salibandyä.