OWS blogi

  • Etusivu
  • Blogi
  • EDI-yhteys - Sopivatko ratkaisut yritykselleni?
11.6.2018 9:18:33

EDI-yhteys - Sopivatko ratkaisut yritykselleni?

Viipurilainen Kotileipomo ja Kruunu Herkku ovat kaksi elintarvikealan yritystä, jotka molemmat hyödyntävät liiketoiminnassaan sähköistä sanomanvälitystä.

viipurilainen_logo

Viipurilainen Kotileipomo tunnetaan kauppojen hyllyiltä löytyvistä juureen, lähiraaka-aineista leivotuista ruis- ja artesaanileivistä. Myös kahvila- ja kauravalmisteet kuuluvat tuoterepertuaariin. Leipomon liikevaihto vuonna 2017 oli 2,6 M€ ja yritys työllistää yhdeksän vakituista työntekijää.

 

kruunun herkku


Kruunu Herkku
valmistaa kotona tehdyn makuisia ja näköisiä valmisruokia kuluttajille ja HoReCa-asiakkaille. Yrityksen liikevaihto vuonna 2017 oli 10,3 M€  ja henkilöstömäärä noin 70.

 

Molempia yrityksiä yhdistää käsityö, sillä ruoat ja leipomotuotteet eivät synny tehtaassa vaan keittiöissä. Lisäksi yhdistävä tekijä on myös sähköinen sanomanvälitys. Kumpikin yritys on sähköistänyt tilaus-toimitusketjunsa EDI-yhteyksien avulla. 

 

EDI-yhteys käyttöön - Yleisimmät syyt

Yritykset lähtevät usein pohtimaan sähköiseen sanomanvälitykseen siirtymistä kahdesta syystä (toki syitä voi olla enemmänkin):

1) Asiakkaat edellyttävät EDI-sanomien käyttöä

- Kruunu Herkku on hyödyntänyt EDI-yhteyksiä toiminnassaan jo vuosia. Aikoinaan tilaus-toimitusketju sähköistettiin, sillä asiakkaamme, esimerkiksi keskusliikkeet, hyödynsivät tätä toimintatapamallia ja toivoivat sitä myös meiltä. Koska automaattiset tilausjärjestelmät olivat laaja-alaisesti Kruunu Herkun asiakkaiden käytössä, päätimme kehittää prosessejamme, jotta toiminta asiakkaisiin päin olisi mahdollisimman tehokasta ja sujuvaa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Timo Marttinen.

2) Järjestelmävaihdon aikana myös EDI-yhteydet tulevat ajankohtaisiksi

- Viipurilaisen Kotileipomon tuotannonohjausjärjestelmä uusittiin, sillä entinen järjestelmä vei paljon aikaa ja vaati manuaalista työtä. Vanhan järjestelmän avulla toimintamme kyllä pyöri, mutta prosessit olivat raskaat. Tuotannonohjausjärjestelmässä siirryimme nykyaikaiseen. Tavoitteenamme oli saada päivittäinen toiminta mahdollisimman automatisoiduksi ja helposti. Myös asiakkaamme esittivät toiveensa sähköisistä tilauksista, mikä vahvisti halua ottaa EDI-sanomat käyttöön, muistelee leipuri Teppo Ylä-Hemmilä. 

 

EDI sopii kaiken kokoisille yrityksille

Pienen ja ison yrityksen EDI-yhteyksien käyttöönotto eroaa toisistaan sillä, että usein isolla yrityksellä on sähköisyyden piirissä olevia asiakkaita enemmän, jolloin toteutettavia ja testattavia yhteyksiä on myös enemmän. Isolla yrityksellä saattaa olla käytössään myös useampia tilaustapoja, kuten terminaalitilaus, varastotilaus tai suoratoimitustilaus. Pienellä yrityksellä tilaukset saatetaan vastaavasti hoitaa yhdellä tapaa. 

Yritysten kokoeroista johtuvat variaatiot eivät kuitenkaan ole este EDI-sanomien käyttöönotolle. Sähköinen sanomanvälitys skaalautuu yrityksen tarpeiden mukaan. EDI-yhteydet voidaan ottaa käyttöön niin pienissä kuin isoissakin yrityksissä. Projekti toteutetaan kaikkien yrityksien kohdalla samaa, hyväksi testattua kaavaa mukaillen. Palveluiden sopivuuden puolesta puhuu myös Ylä-Hemmilä:

Vanhat toimintatapamme eivät tukeneet yrityksemme kasvutavoitteita. Päivitimme prosessimme ja sähköinen sanomanvälitys koettiin tärkeäksi kasvua tukevaksi tekijäksi. Sähköiseen sanomanvälitykseen siirtyminen on jäänyt mieleeni sujuvana ja positiivisena käyttöönottona. Muutoksen myötä toimintamme on tehostunut ja manuaalisen työn määrä on vähentynyt. Aikaa on vapautunut tuottavampaan työhön, kertoo Ylä-Hemmilä.

Marttisen mukaan EDI-yhteyksien ulkoistaminen oli järkevää, jotta Kruunu Herkku voi keskittyä omaan liiketoimintaansa. Ulkoistamiskumppaniksi Marttinen suosittelee OWS Finlandia: 

- OWS on luotettava ja toimintavarma kumppani. Palvelu on joustavaa, nopeaa ja se kasvaa yrityksen kasvun mukana. OWS on perehtynyt erinomaisesti liiketoimintaamme ja tuntee toimintaympäristömme, asiakkaamme ja asiakkaidemme yhteistyökumppanit.

 

Ps. Tilaus-toimitusketjun sähköistäminen ilman toiminnanohjausjärjestelmää

Jos yritykselläsi ei ole käytössään toiminnanohjausjärjestelmää, voidaan sähköinen sanomanvälitys toteuttaa myös Lomakepalvelulla. Tilaukset saapuvat sähköisesti sähköpostiisi ja koko tilausprosessi on asiakkaasi näkökulmasta sähköistetty hänen toiveidensa mukaisesti. Sähköinen sanomanvälitys sopii yrityksille niiden kokoluokasta riippumatta.

 

Jätä yhteydenottopyyntö

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös Kruunu Herkun ja Viipurilaisen Kotileipomon tarkemmat referenssitarinat:

Haluatko lukea lisää EDI-asiaa:

 

Takaisin blogiin